tisdag 29 juli 2008

Diokletianusdagarna

I helgen hade vi festdagar i Split. Turistbyrån i Split arrangerade ett antal evenemang i fredags och lördags kväll. Vi tänkte gå båda dagarna men det regnade på fredagen så vi gick bara dit på lördagen.

Hade Tihomir och jag varit ensamma hade vi nog inte flyttat oss från fiskmarknaden, dvs torget där det på förmiddagen säljs fisk. Där hade de smällt upp ett par bord och stolar och hade en a capella grupp sjungandes sånger från Dalmatien.



Det viktigaste - man kunde äta där! Stekta färska sardiner...mumma. Men vi hade ju våra "två barn" med oss så det var bara att leta fram något med mer action.

Det minsta barnet hittade sin passion direkt. Hästar.



Sen kom höjdpunkten; den Splitfödde (från Solona, ung. nuvarande Solin utanför Split) romerske kejsaren Diokletianus med följe. Diokletianus spelades av en ganska populär kroatisk skådespelare. Tyvärr tog batterierna i kameran slut så vi hann inte fotta honom.
Kejsaren förklarade Diokletianus dagarna öppna och gick runt palatset, som den riktige Diokletianus byggt till sig som sommar"stuga", med sitt följe.
Före hans följe gick romerska gladiatorer. De kanske inte var romare men de var förmodligen italienare för vi hörde de prata italienska...
Nej, jag vet inte vad den latinska texten på "skynket" betyder.



Först gick de till slutet av promedadstråket och mötte upp det här gänget



Sedan gick det runt palatset och in till dess centrum - Peristil där Diokletianus skulle hålla tal. Vi stannade kvar på Riva (promenadstråket) och lekte och dansade för det spelade något liveband på scenen.



När klockan blivit långt efter läggdags för Tina gick vi hemåt men först var vi tvungna att fotta lite...





Split by night



Som kvällsmål fick vi glass som Mirko bjussade oss på.


Inga kommentarer: