måndag 26 maj 2008

Vart dagliga bröd...

Något som är väldigt gott i Dalmatien är brödet. Då menar jag inte det vanliga brödet som finns att köpa i affären eller i bageriet utan brödet som är bakat på ett specellt sätt. Det spelar ingen roll om man använder vanligt vetemjöl, fullkornsmjöl eller blandar mjölsorterna, brödet smakar FANTASTISKT.

Man gör upp en eld på en metallplatta som värms upp. Plattan får inte bli för varm för då bränns brödet vid och så får den givetvis inte bli för kall...

När plattan fått den rätta värmen skrapar man bort askan, glöden och ev. ved-/träbitar.
Direkt på plattan lägger man degen som man täcker med den varma askan och glöden. Och så bakas brödet.











I stället för att täcka degen med askan och glöden kan man täcka degen med en metallkupol och DEN täcker man i sin tur med aska och glöd.

På det här sättet kan man även steka kött, bläckfisk med potatis men då lägger man maten i en rund stekplåt som man täcker kupolen med - men det tar vi i ett annat blogginlägg. :-)






1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, det ser faktiskt jättegott ut! :-D